Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Τα Χριστούγεννα στα παραμύθια...

Είναι όμορφες οι αποδράσεις από τη καθημερινή πραγματικότητα. Είναι όμορφες ,έστω κι αν δεν είναι πραγματικές, αλλά  νοερές. Όταν, μάλιστα, σε ταξιδεύουν με φόντο τα Χριστούγεννα, γίνονται μαγικές. Και ποιο είναι το ιδανικότερο μέσο για ταξίδια του νου; Μα το βιβλίο φυσικά! Αγαπημένη συντροφιά για μικρούς και μεγάλους, ειδικά την εποχή των Χριστουγέννων που μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο. Ευτυχώς, τα χριστουγεννιάτικα αναγνώσματα είναι ποικίλα και είναι ιδανικά να μας μεταφέρουν στο κλίμα των Χριστουγέννων. Με αυτά μεγάλωσαν γενιές και γενιές και γιατί όχι κι οι επόμενες;
Παρακάτω παρουσιάζονται οι κλασικότερες ιστορίες των Χριστουγέννων.
Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Christmas Carol) Charles Dickens. 
Ο Εμπενέζερ Σκρουτζ είναι ένας τσιγκούνης (από αυτόν, άλλωστε, βαφτίστηκε ο Σκρουτζ του Ντίσνεϊ)και μίζερος γέρος, που δε νοιάζεται για κανέναν. Οι άνθρωποι γι` αυτόν υπάρχουν μόνο για να δουλεύουν για τον ίδιο και να του φέρνουν χρήματα. Ιδιαιτέρως, σιχαίνεται τα Χριστούγεννα, τα οποία θεωρεί πως απλώς τον μεγαλώνουν κατά ένα χρόνο χωρίς, όμως, να τον κάνουν ούτε κατά μια δεκάρα πλουσιότερο. Όμως, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1843, ο γερο-Σκρουτζ δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη από το φάντασμα του πρώην συνεργάτη του, Τζέικομπ Μάρλεϊ. Ο Μάρλεϊ υπήρξε και αυτός τσιγκούνης και μίζερος όπως ο Σκρουτζ, αλλά μετά θάνατον, υποφέρει από τις αμαρτίες του και θέλει να βοηθήσει το Σκρουτζ, ώστε να μην έχει την ίδια κατάληξη. Εξηγεί, λοιπόν, στον πρώην συνεργάτη του πως πρόκειται τον επισκεφτούν τρία πνεύματα, του παρελθόντος, του παρόντος) και του μέλλοντος. Αυτά τα τρία πνεύματα, λοιπόν, δείχνουν στον Σκρουτζ τα λάθη του κι ο ίδιος σταδιακά μετανοεί... Η ιστορία έχει μεταφερθεί ήδη στον κινηματογράφο.

Πολικό Εξπρές (Polar Express) Chris Van Allsburg. 
Αν δεν το έχεις διαβάσει, θα το έχεις δει σίγουρα σε ταινία, αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή αποκλείεται να μην παίξει τουλάχιστον μια φορά σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι. Στην ουσία πρόκειται για ένα χριστουγεννιατικο παραμύθι για παιδιά, που μαγεύει όμως και όσους έχουν από καιρό ενηλικωθεί.Η ιστορία έχει ως εξής... Ένα αγόρι που λάτρευε κάποτε τα Χριστούγεννα, αλλά δεν είναι πια και πολύ σίγουρο ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει, επιβιβάζεται στο μαγικό Πολικό Εξπρές και ταξιδεύει την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι το Βόρειο Πόλο, την πατρίδα του Άγιου Βασίλη, για να διαπιστώσει μόνο του αν τελικά ο Santa υπάρχει ή όχι.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. 
Μελαγχολικό, σύντομο παραμύθι, κόντρα στη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, με κεντρική ηρωίδα ένα φτωχό κοριτσάκι. Έχει μεταφερθεί σε κινούμενα σχέδια και θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα κλασικά παραμύθια όλων των εποχών.

Χριστουγεννιάτικα Διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Δέκα πέντε ιστορίες με φόντο την Ελλάδα μιας άλλης εποχής σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα από έναν από τους κορυφαίους Έλληνες λογοτέχνες.
Τα κείμενά του έχουν τεράστια εκφραστική δύναμη, αν και η ιδιότυπη αρχαΐζουσα γραφή του, πιθανόν να ξενίζει ορισμένους. Ξεφεύγουν από αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του, όταν σκέφτεται χριστουγεννιάτικες ιστορίες, αλλά αυτό είναι που τις κάνει ξεχωριστές.


Τα χριστουγεννιάτικα Παραμύθια του Ευγ. Τριβιζά.
 Ο σύγχρονος Έλληνας παραμυθάς έχει δώσει τον καλύτερό του εαυτό στα παραμύθια του για τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει σε dvd για τους πολύ μικρούς λάτρεις του παραμυθιού.


 http://ingossip.gr/?