Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικα έθιμα πέραν της Ελλάδος


Το Μεσαίωνα τα Χριστούγεννα κυριαρχούσε το έθιμο «του γαϊδάρου», η παρέλαση του οποίου στους δρόμους της πόλης, αναπαρίστανε τη φυγή της θείας οικογένειας από την Αίγυπτο, που έγινε πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Το συμπαθές υπομονετικό τετράποδο κατέληγε στην εκκλησία της πόλης, όπου ιερείς, ψάλτες και κοινό με την είσοδό του στο ναό, άρχιζε να το υποδέχεται, μιμούμενο τη φωνή του! Η εκκλησία απαγόρεψε την παραπάνω παρωδία τον 15ο αι. – αν και σε αρκετές περιοχές συνεχίστηκε για αρκετούς αιώνες ακόμη.
Στη Μάλτα ανήμερα της μεγάλης γιορτής ο κόσμος παρελαύνει στους δρόμους, τους γεμάτους φώτα και μπάντες, κρατώντας ομοιώματα του Θείου Βρέφους και ψέλνει ως το πρωί.
Χριστούγεννα στο Μόναχο
Σ΄ όλη την Ευρώπη, ανάβουν στο τζάκι τον «δαυλό των Χριστου-γέννων» (buche de Noel, ή souche de Noel, ή chrisbrand, στα λαϊκά ελληνικά μαμή ή μπάμπω). Πιστεύεται πως το ξύλο αυτό προφυλάσσει από κεραυνό, χαλάζι, πυρκαγιά και από τον διάβολο και άλλα δαιμονικά. Η στάχτη του σκορπίζεται στα χωράφια για καλή σοδειά.
Οι Γερμανοί χτίζουν πέτρινο βωμό, αφιερωμένο στη θεά του σπιτιού και της οικογένειας, Χέρτα (< Ήρα) ή Μπέρτα. Πάνω στο βωμό συγκέντρωναν κλαδιά έλατου και άναβαν φωτιά. Μέσω του καπνού της, πίστευαν, ότι θα κατεβεί η θεά και θα καθοδηγήσει τους σοφούς εκ των πιστών της να προβλέπουν το μέλλον.
Οι Αυστριακοί σερβίρουν στους δρόμους καυτό κρασί, για το κρύο. Στο Γκρατς φτιάχνουν φάτνες και βιβλικές φιγούρες από πάγο. Στο Τιρόλο νέοι ντύνονται με προβιές και φορούν αποκρουστικές μάσκες, με στόχο να παιδέψουν με καμώματα χωρικούς και περαστικούς, οι οποίοι πρέπει να αμυνθούν έναντι στο «κακό». Γι’ αυτό καίνε λιβάνι και τους καλοπιάνουν, προσφέροντας γλυκίσματα.
Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas δεν είναι ο Santa Claus.