Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται η τρόικα! Το επιτραπέζιο που κάνει θραύση στην Πορτογαλία !!!


 Το επιτραπέζιο που κάνει θραύση στην Πορτογαλία !!!

Ο ηγέτης προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία ασκώντας όση επιρροή διαθέτει, να φιμώσει τις φωνές των αντιπάλων του και να τοποθετήσει τον πακτωλό των χρημάτων του σε  κάποιον φορολογικό παράδεισο πριν από την άφιξη της Τρόικας των πιστωτών: αυτός είναι ο στόχος ενός νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού που κάνει πάταγο τις τελευταίες ημέρες στην Πορτογαλία.

«Βαρέθηκες να αγοράζουν υποβρύχια με τους φόρους σου; Τώρα ήρθε η σειρά σου! Κι εσύ επίσης μπορείς να οδηγήσεις τη χώρα στη χρεοκοπία!». Με τη φράση αυτή διαφημίζεται το παιχνίδι «Προσοχή, έρχεται η Τρόικα».

Η βασική ιδέα είναι ο παίκτης να αναλάβει τα ηνία μιας φανταστικής χώρας, της «Πορτουγαλανδίας». Ασκώντας την εξουσία πρέπει να επεκτείνει την επιρροή του σε διάφορες ομάδες συμφερόντων και να συγκεντρώσει τα «μεγαευρώ» που τοποθετούνται σε φορολογικούς παραδείσους.

Νικητής αναδεικνύεται ο «ηγέτης» που καταφέρνει να συνάψει τις περισσότερες πολιτικές συμμαχίες, να κερδίσει τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις και να συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα προτού εμφανιστεί η κάρτα της «Τρόικας»: πρόκειται για τρεις αγριωπούς, μαυροντυμένους άντρες που κρατούν χαρτοφύλακες με τα αρχικά ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, δηλαδή των τριών πιστωτών των χωρών της Ευρωζώνης που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια.

«Ο στόχος μας ήταν οι άνθρωποι να ψυχαγωγηθούν με την πραγματικότητα της πορτογαλικής κοινωνίας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ένας από τους δημιουργούς του παιχνιδιού, ο Κάρλος Μεσκίτα. «Είναι ένας τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή τους και να τους δείξουμε πώς λειτουργεί πραγματικά η δημοκρατία σήμερα» προσέθεσε.

Οι κάρτες του παιχνιδιού, σχεδιασμένες από τους σκιτσογράφους Βάσκο Γκαργκάλο και Νούνο Σαράιβα, παρουσιάζουν μια δηκτική εικόνα της Πορτογαλίας, των προσωπικοτήτων και των σκανδάλων που σημάδεψαν τη χώρα.

Ο συνδυασμός τους στο παιχνίδι είναι καθοριστικής σημασίας: κάποιος μπορεί να κερδίσει αν πετύχει την κάρτα της Εκκλησίας με το Opus Dei ή να χάσει αν του τύχει η κάρτα με τα «Καλά Κορίτσια», τις ημίγυμνες νεαρές που εξουδετερώνουν τον αντίπαλο «ηγέτη» μέχρι να ολοκληρωθούν οι «εκλογές».

«Έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση, οι Ισπανοί θέλουν να αγοράσουν την ιδέα για να την προσαρμόσουν στα δικά τους δεδομένα, ενώ ενδιαφέρονται και οι Ιταλοί» δήλωσε ο Μεσκίτα.
«Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, πράγματα ή γεγονότα είναι καθαρά συμπτωματική», καταλήγει με νόημα το διαφημιστικό μήνυμα του παιχνιδιού…

Πηγή in.gr

Ματιά στην άκρη του σύμπαντος

Οι γαλαξίες που φαίνονται πιο αμυδρά στην εικόνα,  εκπέμπουν το ένα δεκατοδισεκατομμυριοστό της λάμψης  που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι!   Οι σπειροειδής γαλαξίες είναι παρόμοιοι σε σχήμα με τον δικό μας  και τον γειτονικό σε μας Ανδρομέδα. Οι μεγαλύτεροι, κοκκινωποί  και νεφελώδεις γαλαξίες, είναι, δήλωσαν οι επιστήμονες, παλιοί και ανενεργοί, δηλαδή δεν σχηματίζονται μέσα τους πλέον αστέρια! Είναι  απομεινάρια από προηγούμενες συγκρούσεις  ανάμεσα σε άλλους γαλαξίες.  Σπαρμένοι μέσα στο πεδίο της φωτογραφίας είναι μικροσκοπικοί, πιο μακρινοί γαλαξίες, οι «σπόροι» από τους οποίους μεγάλωσαν οι μαγευτικοί γαλαξίες του σήμερα.

Η άνω εικόνα ονομάζεται XDF (eXtreme Deep Field) και αποκαλύπτει το πιο μακρινό κομμάτι του σύμπαντος που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Το σύμπαν «φιλοξενεί» χιλιάδες γαλαξίες δισεκατομμυρίων ετών, και προσέξτε, λόγω της απόστασης από τη Γη, γαλαξίες που το φως τους μόλις τώρα φτάνει σε μας!! Για αυτό το λόγο η φωτογραφία, δείχνει γαλαξίες όπως ήταν τη στιγμή που δημιουργήθηκαν, δισεκατομμύρια χρόνια πριν, ενώ στην σημερινή «πραγματικότητα» είναι τελείως διαφορετικοί !! Η εικόνα που βλέπουμε είναι στην κυριολεξία ένας ζωντανός χάρτης της ιστορίας του σύμπαντος και δίκαια θεωρείται “σταθμός” στον αγώνα της ανθρωπότητας να κατανοήσει το σύμπαν που την περιβάλλει.
Η φωτογραφία αποτελεί σύνθεση από εκατοντάδες άλλες οι οποίες πάρθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble σε διάστημα δέκα ετών. Το Hubble εστίασε σε ένα, στην κυριολεξία κατάμαυρο, στα υπόλοιπα τηλεσκόπια, μικρό κομμάτι του ουρανού και το φωτογράφισε συνολικά 2 εκατομμύρια φορές. Από τις δύο κάμερες του Hubble, η «ματιά» των οποίων πλησιάζει αυτή που έχουν οι υπέρυθρες ακτίνες, επιλέχθηκαν περισσότερες από 2000 φωτογραφίες του ίδιου οπτικού πεδίου.
Όταν αναλύθηκαν οι λήψεις, αποκάλυψαν ένα…σύμπαν μέσα στο σύμπαν.  Δηλαδή ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από γαλαξίες υπάρχουν σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι του ουρανού. Οι εικόνες έκαναν τους επιστήμονες να παραληρούν. Στο μικρό κομμάτι «μαύρου ουρανού» στο οποίο εστίαζε για δέκα χρόνια, το Hubble αποκάλυψε χιλιάδες γαλαξίες, περί τους 5,500, από τους πιο παλιούς έως τους πιο «νέους». Το πρώιμο σύμπαν ήταν μια εποχή όπου οι γαλαξίες γεννιόντουσαν, συγκρούονταν μεταξύ τους με απίστευτες εκρήξεις και μετά συγχωνεύονταν. Οι γαλαξίες που δημιουργούνταν περιείχαν λαμπερά μπλε (!) αστέρια χιλιάδες φορές πιο φωτεινά από τον δικό μας ήλιο! Ο πιο «νέος» γαλαξίας που φαίνεται στην XDF δημιουργήθηκε 450 εκατομμύρια χρόνια μετά το big bang. Διαβάστε μερικά “ασύλληπτα” δεδομένα στο photogallery που ακολουθεί: