Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Δεκέμβριος

 Ο τελευταίος μήνας του έτους... γεμάτος γιορτές, με τη μεγαλύτερη στο τέλος του, τα Χριστούγεννα. 
Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις γιορτές του και τα τάματα σε κάθε άγιο.
Το τάμα ή το λαϊκό πρακτικό συνήθειο της αφιερώσεως δεν είναι τίποτ' άλλο, παρά ένας εθισμός, που προκύπτει από συγκέντρωση μνήμης και πείρας. Μεταφράζεται λοιπόν έτσι σε "από μέταλλο εγχάρακτα, πρεσαριστά ή χυτά πλακίδια, με αναπαραστάσεις ανθρώπων, μελών του σώματος, ζώων, σπιτιών, καρπών και άλλων αντικειμένων που τοποθετούνται κάτω από τις εικόνες ή στις εικόνες των εκκλησιών".
Το τάμα ή τάξιμο ή ταξιά ή τάσιμο, όπως το λεν στην Κρήτη, δεν είναι τίποτε άλλο από μιαν άγραφη υπόσχεση. Και από τα δύο μέρη. Ο λαός μας πιστεύει πως αν κάποιος τάξει κάτι σ' έναν άγιο πρέπει να το κάνει, ο κόσμος να χαλάσει.
Άλλωστε ο άνθρωπος δεν είναι τίποτ' άλλο, από ένα καλά οργανωμένο σύστημα επεξεργασίας και αποθηκεύσεως μνήμης και αγάπης. Στηρίζεται σε δυο κολόνες: Σε ό,τι θυμάται και σε ό,τι αγαπά. Αν μια απ' τις δυο ραΐσει, ο άνθρωπος σωριάζεται. Γι' αυτό κοιτά να τις προφυλάξει και να τις ενισχύσει όσο μπορεί. Όσο του επιτρέπει η φυσική και η ψυχική του δύναμη. Γι' αυτό τις περιχαρακώνει με προλήψεις, δεισιδαιμονίες, αλλά και τάματα και αφιερώσεις προς το θείο.